Wat zijn zonnepanelen?

Zonnepanelen, wat zijn dat en hoe werken ze?

Het gebruik van fotovoltaïsche panelen is steeds meer gegroeid, zonnepanelen zijn fundamentele elementen in het proces van het opwekken van zonne-energie. In dit artikel zullen we enkele twijfels wegnemen, zoals: waarvoor ze worden gebruikt, waar ze worden gebruikt en hoe ze werken. Lees snel verder!

Voordelen van zonne-energie

Zonne-energie is een schone, hernieuwbare energiebron, heeft geen enkele vorm van geluidsoverlast en is onuitputtelijk, waardoor het een energiebron voor de toekomst is die steeds populairder wordt. Het is een winstgevende investering op de lange termijn en omdat ze het milieu niet schaadt, is ze overgenomen in woningen, industrieën en commerciële instellingen.

De zonnecellen worden geproduceerd uit een zeer overvloedig element, silicium, dat de grondstof is geworden voor de bouw van zonnepanelen en dat op verschillende manieren wordt gewonnen en geëxploiteerd, zoals monokristallijn, polykristallijn en amorf.

Naast silicium zijn ook andere alternatieve materialen getest om te worden toegepast bij de assemblage van deze energiebron, zoals dunne-film cellen, waar het productieproces een lagere kostprijs vereist, maar met het nadeel dat de energie-efficiëntie ervan zeer laag is in vergelijking met die van silicium.

Werking van de zonnepanelen

Er zijn twee soorten zonnepanelen, waarvan er één alleen gebruik maakt van zonlicht voor verwarming, meestal door het verwarmen van water. Deze plaat bestaat uit een donker oppervlak, dat verantwoordelijk is voor het absorberen van de energie van de zon en het omzetten ervan in warmte.

Het andere type zonnepaneel wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken omdat het de energie van de zon rechtstreeks in elektriciteit omzet. Het is samengesteld uit zonnecellen, gemaakt van halfgeleidermaterialen, worden fotovoltaïsche cellen genoemd.

Het genereert energie wanneer de deeltjes van het zonlicht, fotonen, botsen met de atomen van deze materialen, waardoor de verplaatsing van elektronen, waardoor elektrische stroom wordt opgewekt, gebruikt om bijvoorbeeld een batterij op te laden.

Monokristallijn silicium paneel

De monokristallijne technologie is de oudste en de duurste van alle panelen, het verschilt van de andere voor het hebben van een uniforme kleur, waar het wijst op de hoge zuiverheid van het silicium, de duurzaamheid is superieur aan 30 jaar.

Polykristallijn silicium paneel

Het belangrijkste verschil tussen de polykristallijne monokristallijne plaat is het smelten van de kristallen, waarbij in het polykristallijne proces de kristallen tot blokken worden versmolten, waardoor de vorming van meerdere kristallen behouden blijft. Ze zijn iets minder efficiënt, hebben een lage kostprijs en zijn meer dan 30 jaar houdbaar.

Zonnefilm Paneel

Dunne-film panelen bestaan in principe uit meerdere dunne lagen fotovoltaïsch materiaal op een substraat, zodat sommige technologieën een rendement van ongeveer 16% kunnen bereiken, in vergelijking met polykristallijne platen.

Amorf silicium paneel

Met technologische vooruitgang en innovaties kunnen ze worden gebruikt met een stapeltechniek, waarbij meerdere lagen amorf silicium zonnecellen kunnen worden gecombineerd, wat uiteindelijk de efficiëntie ervan verhoogt.

Hybride zonnepaneel

Hybride panelen maken gebruik van een technologie waarbij hun rendement kan oplopen tot 20%, in hun productieproces zijn vergelijkbaar met mono kristallijne fotovoltaïsche panelen, maar hebben een aantal verschillen, een van hen is de passivering met de laag amorf silicium, onder andere verschillen.

Dit paneel produceert meer energie per vierkante meter, werkt ook heel goed bij hogere temperaturen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *